Skip to main content
Covid-19

3 Verschillende Coronatesten

By 3 mei 2021augustus 5th, 2021No Comments
coronatest online

3 Verschillende Coronatesten

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een Coronatest wilt laten uitvoeren. En er zijn verschillende mogelijkheden om je op Corona te laten testen. Ga je naar een teststraat of koop je een Coronatest online? Welke testmogelijkheid past het beste bij jouw situatie?

Dit zijn de 3 meest gebruikte mogelijkheden om je op Corona te laten testen:

1. Corona teststraat

De bekendste manier om je op Corona te laten testen is bij de GGD. Bij klachten die kunnen wijzen op Corona kun je eenvoudig online een afspraak maken. Op het afgesproken tijdstip ga je naar de teststraat. Daar staan speciaal daarvoor opgeleide professionals om je verder op weg te helpen. Het belangrijkste onderdeel van de teststraat is de test zelf. Met een swab stick wordt slijmvlies afgenomen uit de keel en de neus. Sommige mensen voelen een kriebel, anderen vinden het pijnlijk. Binnen uiterlijk 48 uur ontvang je de uitslag van de test. Je hoeft voor deze test niets te betalen. De coronatest van de GGD wordt betaald uit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget.

2. Particuliere teststraten

Naast de teststraten van de GGD zijn er ook steeds meer particuliere teststraten. Bij deze particuliere teststraten kun je ook terecht als je geen klachten hebt die te maken hebben met het corona virus en als je niet in contact bent geweest met iemand die besmet bleek te zijn. Familiebezoek of een reis naar het buitenland kunnen een reden zijn om je te laten testen op Corona. Een particuliere test is dan een uitkomst. Vaak bieden de particuliere teststraten ook de mogelijkheid een sneltest uit te voeren. Houd er wel rekening mee dat deze slechts een indicatie geven, omdat ze voor slechts 70 tot 90% betrouwbaar zijn.

3. Coronatest online bestellen

Een derde optie is een Coronatest online te bestellen en deze zelf thuis uit te voeren. Dit kan met een speekseltest. Je ontvangt de speekseltest in een brievenbuspakket. Daarin vind je de test, de instructies, een retourenveloppe en een zakje om de test goed beschermd te kunnen verzenden. Een half uur voordat je de test uitvoert mag je niets eten of drinken. Je vult het buisje met het trechtertje met wat speeksel en stuurt deze op naar het laboratorium met de bijgeleverde retourenveloppe. Bij een negatieve uitslag ontvang je een gratis Non-Covid verklaring. Hiermee kun je (een beperkte periode) naar het buitenland reizen.

De mogelijkheden op een rijtje

Teststraten GGD

+ Kosteloos

+ Zeer betrouwbaar

– Soms lange wachttijden

– Afname neus- en keelslijmvlies kan pijnlijk zijn

 

Particuliere teststraten

+ Vaak korte wachttijden

+ Ook sneltesten mogelijk

+/- Wisselende betrouwbaarheid

+ Vaak met Non-Covid verklaring

– Afname neus- en keelslijmvlies kan pijnlijk zijn

– Prijzen kunnen oplopen tot €150,- per test

 

Online Coronatest

+ Thuis uit te voeren

+ Pijnloos door speekselafname

+ Gratis non-Covid verklaring

+ Zeer betrouwbaar (>99%)

– Niet vergoed. Kosten €95,00

– Een half uur voor de test mag je niet eten of drinken

– Geavanceerde apparatuur nodig waardoor slechts enkele partijen deze testen kunnen aanbieden.

 

Hopelijk maakt het bovenstaande overzicht jouw keuze wat eenvoudiger. We wensen je een goede gezondheid!

 

 

Leave a Reply