Skip to main content
Covid-19

PCR test: Wat is het? Hoe werkt het? Wat kost het?

By 24 november 2020mei 27th, 2021One Comment
PCR test

PCR test: Wat is dat?

Een PCR test is een moleculaire test. Hiermee kan worden aangetoond of iemand besmet is met het SARS-CoV-2 virus, ook wel het nieuwe Coronavirus genoemd. Momenteel is de PCR test de meest betrouwbare en meest gebruikte test. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Hoe werkt een PCR test?

 1. Bij een PCR test wordt er slijm afgenomen dat geanalyseerd kan worden op de aanwezigheid van het nieuwe coronavirus. Dat kan op een aantal manieren:
  • Ten eerste kan dit door het afnemen van keel- en neusslijm met een wattenstaafje (swab);
  • Ten tweede doormiddel van speekselafname.

In ziekenhuizen en in de test-straten van de GGD wordt veelal de eerste variant gebruikt. Een professional voert deze testen uit.

De PCR test doormiddel van speekselafname wordt vooral gebruikt:

  • bij jonge kinderen;
  • bij personen waarbij het door een beperking niet wenselijk/mogelijk is om een uitstrijkje te maken uit neus en keel;
  • en ten slotte door organisaties die medewerkers snel en betrouwbaar willen laten testen.

2. Het sample wordt opgestuurd naar het laboratorium. Daar voert een gespecialiseerde laborant de test uit. De test vermenigvuldigt het genetisch materiaal sterk. Daardoor kan zelfs een heel klein beetje van het virus worden opgemerkt door de analyseapparatuur.

3. Je krijgt je uitslag in een app, per SMS, per e-mail of telefonisch, zodra de uitslag binnen is.  Het is van groot belang dat je de juiste contactgegevens vermeld bij registratie.

Wat is de betrouwbaarheid van een PCR test?

Op dit moment is de PCR-test de meest betrouwbare test om een coronabesmetting vast te stellen. Er is echter altijd een kleine kans op een zogenaamd vals-negatieve (je bent wel besmet, maar de test wijst dat niet uit) of vals-positieve (je bent niet besmet, maar de test geeft aan dat je wel besmet bent) uitslag. Een test biedt echter nooit een absolute (100%) zekerheid op een resultaat.

Een voorbeeld van een betrouwbare PCR test d.m.v. speekselonderzoek is Brightlabs in Venlo.

Daarnaast zijn er ook minder betrouwbare pcr-testen te koop. Deze testen vermenigvuldigen het genetisch materiaal bijvoorbeeld minder vaak. De kans op een vals-negatieve uitslag is dan groter. Let er bij het kopen van een test op dat deze is goedgekeurd door het RIVM en dat de test wordt uitgevoerd door een geaccrediteerd laboratorium (ISO 15189 certificering).

Wat kost een PCR test?

De prijs van een betrouwbare PCR-test varieert tussen de €95,- en €160,-. Voor de test die de GGD in de teststraten gebruikt betaal je niet zelf. Het Openbare Gezondheidszorg Budget bekostigt deze testen.

Wanneer wel betalen voor een test?

 • Door de soms lange wachttijden is het voor organisaties vaak goedkoper om zelf testen op voorraad te hebben voor hun medewerkers. Door gebruik te maken van een koerier is de uitslag dezelfde dag nog binnen.
 • Heb je géén klachten maar moet je wél weten of je COVID-19 hebt? Een reden kan zijn dat je bijvoorbeeld gaat reizen, verblijven of werken in het buitenland. In dat geval komen de kosten voor een test voor eigen rekening.

Tot slot

Overweeg je een PCR test te kopen?

 • Met milde klachten die gerelateerd zijn aan Covid-19 kun je je laten testen door de GGD. Deze test is kosteloos.
 • Wil je niet lang wachten of heb je een reisverklaring nodig? Er zijn verschillende particuliere testen te koop. Let bij de aankoop van een test op de volgende punten:
  • Afname van neus- en keelslijm doormiddel van een wattenstaafje (door een professional) of speekselafname (zelfstandig).
  • Sneltesten geven snel een uitslag, maar zijn minder nauwkeurig. Reguliere testen hebben een langere wachttijd (v.a. 4 uur) maar zijn zeer nauwkeurig.
  • Is de PCR test goedgekeurd door het RIVM en de GGD? Wordt de test uitgevoerd door een laboratorium met het ISO 15189 certificering?
  • Controleer tot slot of je een reiscertificaat ontvangt bij een negatieve uitslag. Dit is een officieel document dat internationaal geaccepteerd wordt.

One Comment

Leave a Reply