0
Covid-19

PCR test: Wat is het? Hoe werkt het? Wat kost het?

By 24 november 2020december 3rd, 2020One Comment
PCR test

PCR test: Wat is dat?

Een PCR test is een moleculaire test. Hiermee kan worden aangetoond of iemand besmet is met het SARS-CoV-2 virus, ook wel het nieuwe Coronavirus genoemd. Momenteel is de PCR test de meest betrouwbare en meest gebruikte test. In dit artikel vertellen we u er meer over.

Hoe werkt een PCR test?

 1. Bij een PCR test wordt er slijm afgenomen dat geanalyseerd kan worden op de aanwezigheid van het nieuwe coronavirus. Dat kan op een aantal manieren:
  • Ten eerste kan dit door het afnemen van keel- en neusslijm met een wattenstaafje;
  • Ten tweede doormiddel van speekselafname.

In ziekenhuizen en in de test-straten van de GGD wordt veelal de eerste variant gebruikt. Een professional voert deze testen uit.

De PCR test doormiddel van speekselafname wordt vooral gebruikt:

  • bij jonge kinderen;
  • en ook bij personen waarbij het door een beperking niet wenselijk/mogelijk is om een uitstrijkje te maken uit neus en keel;
  • en ten slotte door organistaties die hun medewerkers snel en betrouwbaar willen laten testen.

2. Dit wordt opgestuurd naar het laboratorium. Daar voert een gespecialiseerd laborant de test uit. De test vermenigvuldigd het genetisch materiaal sterk. Daardoor kan zelfs een heel klein beetje van het virus worden opgepikt door de test.

3. Je krijgt je uitslag per SMS/e-mail of telefonisch, zodra de uitslag bekend is. Bij een positieve uitslag belt een medewerker je persoonlijk op. Het is daarom van groot belang dat je de juiste contactgegevens vermeld bij registratie.

Wat is de betrouwbaarheid van een PCR test?

Op dit moment is de PCR-test de meest betrouwbare test om een coronabesmetting vast te stellen. Er is echter altijd een kleine kans op een zogenaamd vals-negatieve (u bent wel besmet, maar de test wijst dat niet uit) of vals-positieve (u bent niet besmet, maar de test indiceert uit dat u wel besmet bent) uitslag. Een test biedt echter nooit een absolute (100%) zekerheid op een (betrouwbaar) resultaat.

Een voorbeeld van een betrouwbare PCR test d.m.v. speekselonderzoek is Brightlabs in Venlo.

Daarnaast zijn er ook minder betrouwbare pcr-testen te koop. Deze testen vermenigvuldigen het genetisch materiaal bijvoorbeeld minder vaak. De kans op een vals-negatieve uitslag is dan groter. Let er bij het kopen van een test op dat deze is goedgekeurd door het RIVM en dat de test wordt uitgevoerd door een geaccrediteerd laboratorium (ISO 15189 certificering).

Wat kost een PCR test?

De prijs van een betrouwbare PCR-test varieert tussen de €110,- en €160,-. Voor de test die de GGD in de teststraten gebruikt hoeft u niet zelf te betalen. Het Openbare Gezondheidszorg Budget bekostigt deze testen.

Wanneer wel betalen voor een test?

 • Door de vaak lange wachttijden is het voor veel organisaties goedkoper om zelf testen op voorraad te hebben voor hun medewerkers. Door gebruik te maken van een koerier is de uitslag dezelfde dag nog binnen.
 • Heeft u géén klachten maar moet u wél weten of u COVID-19 hebt omdat u moet reizen, verblijven of werken in het buitenland, dan komen de kosten voor een test voor eigen rekening.

rt PCR testen

Tot slot zijn er ook rt PCR testen op de markt. Dit is een afkorting voor Real Time Polymerase Chain Reaction test. Oftewel: een sneltest. Een groot voordeel van deze test is dat vrijwel direct de uitslag bekend is. Terwijl bij een reguliere test de uitslag bij sommige laboratoria een aantal dagen op zich kan laten wachten.

Een groot nadeel van de rt PCR test is dat deze een stuk minder betrouwbaar is. Zo heeft een sneltest een betrouwbaarheid van 75-80% terwijl de betrouwbare reguliere PCR-testen een betrouwbaarheid hebben van 98-99,8%. Bij een positieve rt PCR test wordt je altijd doorverwezen naar de GGD voor een reguliere pcr test.

Tot slot

Overweegt u een PCR test te kopen?

 • Met milde klachten die gerelateerd zijn aan Covid-19 kunt u zich laten testen door de GGD. Deze test is kosteloos. De wachttijd op de uitslag duurt meestal wat langer.
 • Geen klachten of wilt u niet lang wachten? Er zijn verschillende particuliere testen te koop. Let bij de aankoop van een test op de volgende punten:
  • Afname van neus- en keelslijm doormiddel van een wattenstaafje (door een professional) of speekselafname (zelfstandig).
  • Rt pcr testen (sneltesten) geven snel een uitslag, maar zijn minder nauwkeurig. Reguliere testen hebben een langere wachttijd (v.a. 4 uur) maar zijn zeer nauwkeurig.
  • Is de PCR test goedgekeurd door het RIVM? Wordt de test uitgevoerd door een laboratorium met het ISO 15189 certificering?

One Comment

Leave a Reply