Skip to main content
Covid-19

Is een antigeen sneltest betrouwbaar?

By 9 augustus 2021No Comments
sneltest betrouwbaar

Is een antigeen sneltest betrouwbaar?

Er zijn verschillende corona sneltesten op de markt. De ene sneltest is meer betrouwbaar dan de andere. Sommige sneltesten zijn goedgekeurd door de overheid, andere niet. De betrouwbaarheid van sneltesten varieert van zo’n 70% tot 98% betrouwbaarheid.

De uitslag van een test die wordt afgenomen door een professional is meestal betrouwbaarder dan een sneltest die je zelf uitvoert. Een professional weet precies hoe de wattenstaafjes gebruikt dienen te worden. Wanneer je thuis een sneltest met een wattenstaafje uitvoert, bestaat de kans dat dit niet helemaal op de juist manier gebeurt.

Speekseltesten die je zelf thuis kunt uitvoeren zijn over het algemeen betrouwbaarder dan de sneltesten met een wattenstaafje. De kans dat de test niet op de juiste manier wordt uitgevoerd is kleiner.

Wanneer een sneltest gebruiken?

In sommige gevallen gebruik je een PCR test en in andere situaties volstaat een antigeen sneltest. In deze situaties kun je een sneltest gebruiken:

  • Als je thuis komt van een vakantieland met kleurcode geel of groen.
  • Voordat je naar je werk gaat.
  • Voor je naar school vertrekt.
  • Voordat je op visite gaat.

Wanneer geen sneltest gebruiken?

In sommige situaties dien je een reguliere PCR te doen. Bij een reis naar het buitenland bijvoorbeeld of wanneer je coronaklachten hebt. Wanneer heb je een PCR-test nodig en geen sneltest?

  • Wanneer je gaat reizen naar het buitenland.
  • Als je in contact bent geweest met iemand met corona.
  • Bij coronaklachten.
  • Als je in quarantaine zit.
  • Als bewijs voor een evenement.

In deze situaties is het raadzaam een reguliere PCR test te doen. Dit kan bij de GGD of in een particuliere teststraat.

Wat is het verschil tussen een antigeen sneltest en een PCR test?

Een antigeen sneltest geeft aan of er antigenen van SARS-CoV-2 aanwezig zijn in neus- of keelslijm. Antigenen zijn bepaalde eiwitten van het virus. Wat neus- of keelslijm wordt bij een antigeentest aangebracht op een testcassette. Na 15 tot 20 minuten is af te lezen of er antigenen aanwezig zijn.

Bij een PCR test wordt er eveneens neus- of keelslijm afgenomen. Dit monster wordt in een laboratorium geanalyseerd. Bij een PCR-test wordt een stukje genetisch materiaal sterk vermenigvuldigd. Dit proces duurt ongeveer een dag.

De antigeentest geeft snel een uitslag, bij een PCR-test duurt dat langer. Bij een antigeentest bestaat de kans dat er slechts een klein beetje van het virus aanwezig is en dat dit niet wordt opgemerkt door de test. Er volgt dan een vals-negatieve uitslag. Dit komt voor aan het begin of het einde van de infectie.

Een PCR-test toont ook een zeer kleine hoeveelheid van het virus aan. Daardoor is deze test betrouwbaarder dan een sneltest.

Welke coronatest kan ik het beste kiezen?

Welke coronatest je het beste kan kiezen varieert per situatie. Als je er zeker van wilt of moet zijn dat je het coronavirus niet bij je draagt, is een PCR-test vaak de beste keuze. In de meeste gevallen moet je voor de test naar een teststraat toe. Het duurt wel langer voordat je de uitslag hebt, maar deze is zeer betrouwbaar.

Wil je vooral snel en flexibel kunnen testen? Dan is een sneltest die betrouwbaar is vaak een betere optie. De sneltesten worden bijvoorbeeld gebruikt door organisaties die hun personeel en bezoekers willen testen. Dit kan gemakkelijk op elke willekeurige locatie, zonder hulp van een professional. Na 15-20 minuten is de uitslag af te lezen.

Leave a Reply